Máj 2024

V rámci tradičného piatkového vzdelávania sme sa kolektívne vybrali prvý piatok v máji na sociálnu poisťovňu v Malackách podpísať dôležitý dokument. Je užitočné a ústretové, že sa takéto vybavovanie na úradoch učíme v rámci sociálnej rehabilitácie.

V ten istý deň sme prijali pozvanie na Deň otvorených dverí u hasičov. Videli sme záchranárskych psov v akcii aj hasenie havarovaného auta. Mali sme kolektívnu  prechádzku po Malackách so zopakovaním pravidiel cestnej premávky s praktickým nácvikom na cestnej komunikácií.

Pani Zuzana v obchode s bicyklami nám dala zaujímavú prednášku o bezpečnosti a pravidlách na cyklistickom chodníku, takisto aj vhodnom oblečení a bezpečnostných prvkoch. Nech nás je dobre vidieť. 

Nasledujúci piatok sme mali prednášku z Úradu verejného zdravotníctva SR o zdravom stravovaní. Nech máme dosť energie na život. Myslím si, že to bola užitočná prednáška pre každého z nás. 

Ďalší piatok mal pre nás prednášku náš kolega Peťo a to o dopravných značkách, aby sme prišli vždy bezpečne a v zdraví domov.  

Tradičné piatkové vzdelávanie bolo aj skrášľovacie poobedie s Ivetkou. Dostali sme odborné inštrukcie ako správne urobiť, aby sme boli pekné, nie len pre seba, ale aj pre ľudí okolo nás. Bola to príjemná kolektívna a vtipná aktivita.  

V našich chránených dielňach vyrábame veľa pekných, kvalitných a užitočných produktov. Najnovšie gumičky do vlasov, ozdobné náramky pre deti i dospelých. Pred oslavou Dňa matiek sme mali veľkú objednávku na levanduľové voňavé balíčky pre mamičky. 

Veľmi si vážime, že sme mohli zase vyrábať trofeje a ceny na bežeckú súťaž Beh Cross Lozorno. Je super, že sme sa aj zúčastnili celého dňa pretekov: pomáhali sme odovzdávať ceny, nalievať vodu pretekárom, robili sme pre deti tvorivé dielne, rozprávali sme o Dome Svitania, pretože práve v našich dielňach vznikli úžasné trofeje pre víťazov. Po skončení pretekov sme si spoločne popozerali farmu Abeland, hladkali a kŕmili sme zvieratká, mali sme pekný spoločný deň.

Náš jakubovský pán farár nás poprosil, či by sme mu pomohli  vytvoriť spomienkové karty na  1. sväté prijímanie pre každé dieťa. Spravili sme, pomohli sme, výsledok bol výborný a decká aj rodičia boli spokojní. 

Ja som vďačná pánovi farárovi, že ma príde každý mesiac vyspovedať a prinesie mi prijímanie. Ďakujem aj pani riaditeľke, že mi to umožní. 

V rámci sociálnej rehabilitácie máme zaujímavú aktivitu: čítanie s Miškou. Miška nám postupne číta príbehy z knihy od Roberta Fulghuma. Sú to rôzne príbehy zo života, s ponaučením. Potom sa o tom rozprávame. Ako sme to vnímali a pochopili. Je to príjemná odpočinková aktivita, ale treba počúvať a sústrediť sa. 

Pre firmu Spaghetti Leviathan sme tvorili úžasný kostým draka. Bola to veľká tvorivá výzva, ale dali sme ju. Naše krajčírky sa nezľaknú len tak nejakej úlohy. 

V rámci starostlivosti o domácnosť nás pani Anička Kožuchová učí, ako sa starať o záhradu, učí nás spoznávať kvety, starať sa o ne a všímať si prírodu. My sa potom každý deň ráno o kvetinky staráme, spoločne ich polievame, ako aj v záhone tak aj v kochlíkoch.

V máji sme prijali v Dome Svitania 31 návštev.

Sme veľmi radi a vážime si, že nás ľudia prídu navštíviť, nakúpiť si, povzbudiť nás a potešiť seba aj nás.        

Paťka Bučková

Similar Posts