V mesiaci júl sme na čajíčkovaní zažili veľa aktivít. Vyfarbovali sme mandalu a počúvali sme pri tom relaxačnú hudbu, ktorá nás upokojila. A výsledok bol fantastický. Miška nám tiež čítala z knihy príbehy medvedík čistotný, a viem či neviem, aj príbeh o prírode. Pointa týchto príbehov je aká je realita vo svete.

Na ďalšom čajíčkovaní sme sa rozprávali ako komunikovať cez telefón a ako písať správy a kedy je vhodný čas ich písať. Miška čítala z knihy o pastelkách a maľovali sme pastelkami na papier padák radosti.

Na ďalšom čajíčkovaní sme hovorili o troch zvieratkách, ktoré žijú na Slovensku a môžeme ich stretnúť na Záhorí pri Jakubovských rybníkoch. Sú to labute, sliepočka vodná a bobor. Je to rarita naživo vidieť tieto zvieratká.

Hrali sme hru o tom aký sme a písali dobré vlastnosti svojich kolegov. Mňa potešilo, že Janka mi nakreslila dve srdiečka.

Rozprávali sme sa ako zdravo jesť čiže stravovanie. Čo by sme mali jesť a čo nie.

V Dome Svitania bolo veľa návštev, mne sa ľúbili tie, ktoré majú s nami spoluprácu a poďakovanie, čo pre nich robíme a doniesli aj sladké pohostenie.

V dielňach robíme a vyrábame nové výrobky. Pre akciu Pohoda sme v krajčírskej dielni vyrábali koše, ako triediť fľaše. Tiež sa šili sukne pre dievčatá tanečnice. Tak  tiež levanduľové srdiečka, ja mám na tom tiež podiel, že ich obkreslujem a napĺňam levanduľou. Nielen levanduľu dostávame ale boli sme aj na zbere levandule.

Sme vyrábali darčekový predmet, dáždnik pre Ambrela. Šili sme krásne nové tašky a tiež látky a vnútri z molitanu hračku macíka.

Učili sme sa ako pracovať s počítačom. Tomáš pomáhal Paťke pri počítači, keď spoločne pripravovali Paťkinu prednášku. Pekne spolu komunikovali čo tam malo byť a čo nie.

Učíme sa aj o tom, ako sa starať o čistotu a upratovanie v Dome Svitania.

Každý piatok máme tradičné piatkové vzdelávanie na rôzne témy. Napr. sme sa rozprávame o pitnom režime. V dotazníku bolo čo patrí k pitnému režimu a čo nie mali sme to odškrtnúť. Bez jedla človek vydrží, ale bez vody nie, na ďalšom sme hovorili o mineráloch, bielkovinách a o sacharidoch je to veľmi dôležité pri živote. Vyfarbovali sme mandalu, farby a ich význam, učíme sa vyjadrovať emócie.

Zúčastnili sme sa veľa prednášok a akcií, ktoré boli  v Malackách. Napr. prednáška pani Nádaskej, ktorá hovorila na tému slovenské nadprirodzené bytosti, ako predmet ľudového rozprávania. Aj keď som na nej nebol, ale od kolegov, ktorí na nej boli, a čo nám o tom rozprávali v práci, tak bola veľmi zaujímavá. Ďalšia bola prednáška o Kozia ulica v Malackách. Aj keď nie som rodák z Malaciek, aspoň niečo nové som sa dozvedel, že je najstaršou ulicou.

Historické potulky mali inú trasu. Išlo sa od pošty, do školy Dérerka aj do cirkevnej školy. Potom to pokračovalo do kina, kde sa premietalo. Z kina sa pokračovalo ďalej, pamiatky v Malackách.

Každý piatok bývajú koncerty v Malackách na námestí pri inkubátory. Teraz bol koncert speváka Pavel Čadek, je to český spevák, spieval české pesničky. Aj keď ja tento žáner pesničiek neobľubujem, ale mohlo to byť zaujímavé.

Išli sme navštíviť kamarátov autobusom do Vstúpte v Malackách, rozprávali sme sa, zasmiali sme sa. Dali nám aj sladké pohostenie a Ivan aj tancoval pri hudbe s dievčinou zo Vstúpte. Cítili sme priateľskú atmosféru. Aj nabudúce by sa mala táto návšteva zopakovať.

Vidíme koľko veľa pekných vecí, aj akcií sme zažili v mesiaci júl. Tieto akcie nás spojili, bolo veľa priateľstva a zážitkov.

Marián Katina