Počas mesiaca august sme mali bohatý kultúrny program. V rámci malackého kultúrneho leta na začiatku mesiaca nás čakala prednáška s etnologičkou pani Nádaskou, pesničkár Ján Smolík, pozorovanie hviezd a aj Historické potulky Malackami. Niektoré podujatia sa konajú v kaštieli, niektoré zasa na novovybudovanom námestí v centre mesta. Okrem kultúrnych akcií máme v Dome Svitania tradičné piatkové vzdelávanie, ktoré máme každý piatok. Sú zamerané na získavanie praktických vedomostí, ktoré uplatníme v bežnom živote. V auguste sme očakávali aj milé návštevy ľudí, ktorí nás prídu pozrieť alebo aj kúpou výrobkov podporiť, poprípade, ak nás poznajú, podporia nás aj vecne materiálom, z ktorého vyrábame výrobky, ktoré pohladia nielen oko ale aj dušu.  

V krajčírskej dielni pokračujeme so spoluprácou s obchodným domom Ikea Bratislava na šití kolekcie Aterstalla, sukne pre rómske tanečnice, batôžteky s krásnym, Paťkou maľovaným obrázkom, pre nastupujúcich žiakov do školy. Pokračujeme s triedením papiera a plastu, pridal sa k nám Juraj a tak vznikol súboj titanov medzi Jurajom a Mariánom, kto natriedi viac. Ja som sa zasa medzi tým presunul k čisteniua krájaniu jabĺk, z ktorých uvarili Anička s Martou úžasný jablkový džem. Tomáš sa v rámci sociálnej rehabilitácie učí variť jednoduché zdravé jedlá, upiekol nám výbornú slanú cukinovú pochúťku. Zúčastnili sme sa besedy pani Nádaskej s témou stredoveká justícia a úloha kata, akciu moderoval Dado Nagy, Historických potulkou s pánom Macejkom. Večer planét bol zrušený kvôli nepriaznivého počasiu , náhradný termín akcie zatiaľ nie je známy.  

Zúčastnili sme sa koncertov pesničkára z Karlový ch Varov Jana Smolíka a na koncerte piesní od Karla Kryla.

 Mali sme veľa príjemných návštev. Pani Poluchova, okrem toho, že nás prišla pozrieť, priniesla nám aj plnú misku sladkých sliviek a my sme si tak pomaškrtili počas čajíčkovania.  Pani Franková nás potešila svojou návštevou aj darčekmi, pani Galbová nás podporila tak, že nám priniesla levanduľu,z ktorej vyrobíme vrecúška levanduľové, ktoré sú nielen pastvou pre oči, ale aj pre naše čuchové bunky. Návštevou nás poctili aj pán Peter a pánDimitriz obchodného domu Ikea, ktorí nám priniesli látky na výrobu výrobkou  a zároveň si pozreli, ako to u nás v Dome Svitania funguje.  

Z tradičných piatkových vzdelávaní sme mali bezpečnosť v premávke a aké druhy drog sú, nástrahy  falošných vodárov, elektrikárov, ktorí pod zámienkou odpísania stavu vodomera alebo elektriky vás vedia pripraviť o celoživotné úspory. Toto vzdelávanie si pre nás pripravila pani policajtka Lubka. Nasledovalo zaujímavé cestovateľské vzdelávanie od našej Mišky, ktorá nám porozprávala o Maroku, dozvedeli sme sa, akým spôsobom farbia látky a aké majú zvyky v kultúre alebo že hlavné mesto Maroka je Rabat. Na tradičnom piatkovom vzdelávaní sme sa učili, ako si správne pýtať priepustku, komu ju odovzdať a všetko okolo toho. Na čajíčkovaní sme sa si opakovali dôležitosť pitného režimu počas horúcich letných dní, svoje mozgové bunky sme zasa precvičili pri lúštení osemsmerovky, pri arteterapii sme vymaľovávali mandaly, počas maľovania nám Miška porozprávala, kto vynaliezal mandalya aký majú pozitívny vplyv na nervovú sústavu. Na záver mesiaca k nám  prišiel na návštevu  pán baleťák  žijúci v Taliansku, pán Gibala, ktorý bol milo prekvapený, aké profesionálne vyrobené výrobky vznikajú v Dome Svitania. Boli tu páni, ktorí nám priviezli vyšívací stroj a na kávičke aj páni zo zberného dvora v Jakubove.  

August bol plný zážitkov, výziev a inšpirácií, ktoré nás niečo naučili a pri ktorých sme zažili veľa pekných chvíľ strávených v kruhu kamarátov, kolegov a dobrých ľudí, ktorí nás podporujú v rozvojia prekonávaní vlastných limitov. Ďakujem  celému kolektívu  za pohodu, ktorú spoločne tvoríme v Dome Svitania. Teším sa na ďalšie výzvy a zážitky, ktoré spolu zažijeme.

Ľubko Jančí 

  • Náš august 2024

    Náš august 2024

    Počas mesiaca august sme mali bohatý kultúrny program. V rámci malackého kultúrneho leta na začiatku mesiaca nás čakala prednáška s etnologičkou…


  • Júl 2024

    V mesiaci júl sme na čajíčkovaní zažili veľa aktivít. Vyfarbovali sme mandalu a počúvali sme pri tom relaxačnú hudbu, ktorá nás upokojila….


  • Jún 2024

    Jún 2024

    Aj tento mesiac sme sa veľa naučili. Naše tradičné piatkové vzdelávanie sa zameralo na dôležité témy a to: zdravá strava, spánok, náboženské práva…